sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Kolmen juuston suppislasagne

Pastaa, pastaa, pastaa. Voisin aina syödä saapasmaan lahjaa maailmalle, pastaa sen kaikissa eri muodoissa.  Erityisesti kaikki leveät nauhapastat saa aina veden herahtamaan kielelle: mitä leveämpää sen parempaa. Syykin on tähän tietenkin selvä: mitä leveämpää sitä enemmän kastiketta valuu pitkin pastan pintaa. Tässä viimeisin tuotokseni.

Minusta ei saisi karppaajaa millään ellei karppaajalla tarkoitetaan carbien eli hiilareiden ahmijaa. Lasagne on ollut mun to do-ruokalistalla jo pitkään. En ole vain osannut päätää, millaista lasagnea tekisin juuri kasvisversiona. Jotenkin kaikki kasvislasagneohjeet tuntuvat perustuvan suuren porkkanamäärän käyttöön. Näin talven loppuessa mitkään juurekset eivät enää ole parhaimmillaan vaan enemmänkin odotellaan jo uuden sadon makuja. Siispä päädyin kasvislasagneen, jossa kasvisten määrä on minimaalinen: pinaattia, suppilovahveroita ja hentoista tomaattikastiketta. En halunnut tehdä mitään tuhtia tomaattikastiketta, jota on pitkään keitetty kokoon, jotta lasagne säilyisi juustoisena. En halunnut liikaa vahvoja makuja. Koska ricotta, pinaati ja sienet sopivat niin somasti yhteen, päädyin käyttämään kolmea juustoa tähän lasagneen. Ricotan ja parmesanin lisäksi laitoin juustokastikkeeseen pienen määrän vuohenjuustoa tuomaan täyteläisyyttä. Kuten kuvasta näkyy, en ehtinyt kamerahommiin ennen kuin jo puolet lasagnesta oli tuhottu.

Tomaattikastike:
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tai 1/2 sipuli hienonnettuna
pussillinen pinaattia
n. 250 g suppilovahveroita
tölkki tomaattimurskaa
timjamia, oreganoa
mustaapippuria
suolaa

Juustokastike:
2 rkl voita
2 rkl jauhoja
0,5 l maitoa
purkki ricottajuustoa
2 rkl pehmeää vuohenjuustoa
ripaus muskottipähkinää

lasagnelevyjä

pinnalle parmesan-juustoa raasteena

Valmistusohjeet:

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Valmista tomaattikastike. Lämmitä öljy. Lisää hienonnetut suppilovahverot ja paista kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Lisää sipulit ja kuullota. Lisää mausteet. Keitä pinaattia hetki ja valuta lävikössä. Hienonna pinaatit ja lisää pannuun. Lisää tomaattimurska sekä puoli purkkia vettä. Jätä hautumaan miedolle lämmölle.

Valmista juustokastike. Kuumenna maito. Sulata voi kasarissa ja lisää jauhot. Anna jauhojen kypsyä hetki voissa, mutta älä ruskista. Lisää maitoa vähitellen koko ajan huolellisesti sekoittaen kunnes kaikki maito on lisätty. Anna keittyä hiljalleen n. 5-10 minuuttia. Lisää ricotta, vouhenjuusto ja muskottipähkinä. Pidä lämpimänä mutta älä keitä.

Lado lasagne kerroksittain uunivuokaan. Ensin tomaattikastiketta, sitten juustokastiketta ja lopuksi lasagnelevyjä yksi kerros. Toista kunnes kaikki kastikkeet on käytetty ja jätä juustokastiketta pinnalle. Lisää parmesan-raaste. Paista noin 25 minuuttia tai kunnes lasagnelevyt ovat kypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti