lauantai 5. toukokuuta 2012

Piparjuurella maustettu lohi-fenkolipaistos

Kun pitää saada ruokaa iso satsi eikä jaksa liiemmin käristellä mitään pannulla, laitan usein hyvinkin perinteistä lohilaatikkoa. Meidän perheessä pelkkä peruna-sipulisekoitus tuntuu kuitenkin vähän tylsältä, joten olen heittänyt mukaan yleensä myös kokonaisen fenkolin tai pienen määrän fenkolin siemeniä. Fenkoli antaa lohipaistokseen sopivaa lakritsaista makua ja vähentää perunoiden määrää. Tässä versiossa lisäsin vielä kaapissa käyttöä odottanutt  piparjuurta raasteena. Siitä sain mukavaa raikkautta muuten usein raskaalta tuntuvaan vuokaruokaan. Rasvan määrää voi helposti säädellä nesteen koostumuksella. Yleensä laitan purkillisen kuohukermaa ja noin desilitran tölkin huuhteluvettä päälle. Jos nestemäärä ei tunnu riittävältä, niin sitä voi aina hieman lisätä. Pieni määrä porkkanoita tuo mukavaa makeutta, ja lohet lisään vasta juuresten kypsyttyä, jotta lohen maku pääsisi meheväksi paistettuna oikeuksiinsa. En yleensä noudata mitään tarkkoja määriä juuresten kanssa, vaan laitan perunaa ja porkkanaa vuoan koon mukaan.


Tässä resepti suurin piirtein:

n. 800 g perunoita
1-2 porkkanaa
1 fenkoli tai hieman fenkolin siemeniä
1 sipuli
(1 valkosipulinkynsi)
1-2 rkl raastettua piparjuurta tai valmista tahnaa oman maun mukaan
1 rkl öljyä
purkki kermaa + puoli purkkia huuhteluvettä
mustapippuria
suolaa
pieni ripaus valkopippuria
tilliä
400-600g lohta kuutioina

Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat sekä fenkoli. Hienonna sipulit. Kuori ja raasta piparjuuri. Levitä vuokaan öljy. Lisää kasvikset ja mausteet. Lisää kerma ja vesi ja laita 175 asteiseen uuniin noin 45 minuutiksi. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Kuutioi sopiviksi paloiksi. Kun perunat ovat kysyneet, lisää kala ja sekoita varovasti. Anna kysyä noin 5-10 minuuttia. Lohen ei tarvitse olla kauttaaltaan kypsää. Nauti etikkapunajuurien ja raikkaan salaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti