keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Pitaleivät halloumi-munakoisotäytteellä

 
Kun hampurilaissämpylätkin pitää nykyään vääntää itse, niin päätin, että meidän perheen peruskesäruoka eli täytetyt pitaleivät saavat tästä lähtien (ainakin ei niin kiireisinä päivinä) kohota ja paistua omassa keittiössä. Yllä olevasta kuvasta siis lähdettiin ja alla olevaan päädyttiin. Mielestäni lopputulos oli hyvinkin onnistunut. Tein taikinan edellisenä iltana, koska rieskan teosta oppineena ajattelin, että kylmä taikina kohoaa kivasti kuumassa uunissa.


Hieman jännitin, että miten onnistun saamaan leivät oikean paksuiksiksi, että ne paisuisivat keskeltä pulleiksi. Suurin osa onnistui. Liian ohueksi leipiä ei saa kaulia, muuten tulee pitsapohjia pitaleipien sijaan. Tai sitten en vielä ole tarpeeksi harjaantunut pitaleipien leipoja. Vaikka leivät olivatkin tosi suloisia ja omia tuotoksiaan usein tykkäisi jonkun aikaa ihastella, noon pitihän ne päästä täyttämään. Alla lopullinen versio halloumilla ja paistetulla munakoisolla ryyditettynä. Ja nam, olivat muuten tosi hyviä! Kuvan alla vielä respeti suurin piirtein.


Pitaleivät (isoja n. 6 ja pieniä n. 8):

2,5 dl vettä
15 g tuorehiivaa
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
rkl öljyä
suolaa

Hiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen veteen ja jauhot alustetaan taikinaan. Vaivaillaan joku 10 minuuttia. Pintaan sipaisin oliiviöljyä kuivumisen välttämiseksi. Taikinaa lepuutetaan noin 10-12 tuntia jääkaapissa. Taikina otetaan joksikin aikaa hieman lämpenemään huoneenlämpöön, jotta taikinaa olisi helpompi käsitellä. Kuumassa 250 asteen uunissa paistetaan alle 1 cm paksuisiksi kaulitut leivät. Tein leivistä aika pieniä halkaisijaltaan n. 10-12 cm. Pyörittelin ensin pallonmuotoisiksi ennen kaulimista.Leipiä kohotetaan jonkun aikaa, itse kohotin ehkä 5-10 minuuttia. Paistoin alatasolla, kun useassa netistä löytämässäni ohjeessa näin sanottiin. Onnistuivat hyvin. Paistoaika oli noin 8 minuuttia.

Pitaleipien täyte:

iso munakoiso
oliiviöljyä
Ras el hanout-mausteseosta
sitruunaa
jogurttia
tuoretta tai kuivattua minttua
valkosipulia
halloumijuustoa
salaattia (tässä jääsalaatti ja rucola)
kurkkua
tomaattia
sipulia
paprikaa

Paistoin munakoisosiivut runsaassa oliiviöljyssä ja maustoin paiston yhteydessä Ras el hanout-mausteseoksella. Päälle puristin heti paistamisen jälkeen sitruunan mehua. Kastikkeen tein yksinkertaisesti jogurtista ja kuivatusta mintusta. Laitoin myös hieman valkosipulia joukkoon. Halloumit paistoin lopuksi kuuamlla pannulla ja täytin pitaleivät munakoison, juuston ja kastikkeen lisäksi kasviksilla. Hummus kävisi tähän hyvin tai munakoisopihvien kanssa tahini sellaisenaan. Sitruuna on mielestäni ehdoton munakoison kaveri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti