keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Tapaksia 1: munakoiso-paprikadippi

Tapakset on kyllä ihan 'my kind of food'. Mikään ei oo niin kivaa kuin syödä paljon erilaisia makuja, pieniä suolaisia herkkuja. Mun lähempi tutustuminen aitoon espanjalaiseen tapaskulttuuriin on rajoittunut pitkälti baskien pintxoihin, mikä ei ole ollut ollenkaan huono vaihtoehto, sillä onhan baskimaalla maailman tihein keskittymä Michelin-tähtiravintoloita. (Tai näin on ainakin ollut.) Ja oli tähtiä tai ei niin olen kyllä aina saanut vain hyvää tai todella hyvää ruokaa Biskajanlahden rannan kylissä ja kaupungeissa. Baskilaiset pintxot eroaa aika tavalla perinteisistä patatas alioli -tyyppisistä annoksista eli racioneista. Pohajna on usein patongin pala ja päällä jotain merenelävää erilaisissa muodoissa. Löytyy sieltä tietenkin myös sitä tavallisempaa espanjalaista, mutta tyyli on silti omanlaisensa. Ehdottomasti pidän molemmista ja luulen, että tapaksina menee melkein mitä vain, kunhan koko on pieni, maku erinomainen ja rinnalle sopii pieni lasi sidraa, olutta tai viiniä. Arvostan myös konstailemattomuutta ja simppeleita ja selkeitä makuja. Niissä suomalaisissa tapaspaikoissa, joissa olen käynyt, tapakset on olleet aika rasvaisia ja raskaita. Muutenkin suomalaisen ravintolaruuan suurimpia ongelmia on mun mielestä niiden tympeä rasvaisuus ja raikkaan hapokkuuden puuttuminen. Ehkä meillä ennen syötiin enemmän etikkasäilykkeitä, ja kun niiden käyttöä on vähennetty, ei tilalle ole tullut sitruuna tai jotain muuta tuomaan happamuutta ruokaan.

Sain joku vuosi sitten lahjaksi Maittavat-kirjasarjan Tapas-kirjan (Parragon books). Kirjassa on monta kivaa ohjetta, vaikka kaipaisin kyllä itselleni erityisesti niitä kaikkein perinteisimpiä tapasohjeita sisältävän kirjan. Ehkä laitankin seuraavaksi keittokirjaostoslistalleni oikean tapaskirjan ja toiseksi pintxos-kirjan. Alla eräs resepti, jota koitin myöhäiselle sunnuntailounaalle tuossa taannoin. Tarjolla oli myös muita herkkuja, joiden ohjeita laitan sitten myöhemmin tänne blogiin. Tästä munakoiso-paprikadipistä riittää isommallekin porukalle. Meitä oli syömässä viisi aikuista ja yksi lapsi, ja tästä annoksesta kului ehkä 1/3. Loput käytin viikon mittaan leivän päällä, lämpimien leipien päällä ja pastakastikkeessa. Eli tätä ei missään nimessä kannata jättää kaapin pohjalle homehtumaan vaan käyttää muiden annosten lisänä. Tässä resepti:

2 isoa munakoisoa
1-2 punaista paprikaa
4 rkl extra virgin oliiviöljyä
2 pilkottua valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
2 rkl pilkottua persiljaa (ohjeessa oli korianteria, mutta käytin kaapissa jo valmiiksi ollutta lehtipersiljaa)
ripaus paprikajauhetta (ohjeessa 1/2-1 tl)
suolaa ja mustapippuria
tarjoiluun hyvää maalaisleipää paahdettuna

Paista pistellyt kokonaiset munakoisot ja paprikanpuolikkaat noin 200 asteisessa uunissa tunnin ajan. Paprikat saavat painua kokoon ja munakoisot pehmitä kunnolla. Ota kasvikset uunista ja anna tekeytyä kosteaan keittiöliinaan kiedottuna tai muovipussissa noin 15 minuuttia. Kaavi munakoisojen sisus ja pilko se kuutioiksi. Leikkaa myös paprika paloiksi. Paista paloja 3rkl öljyä pannussa noin 5 minuuttia. Lisää vlakosipulia ja kypsennä hetki. Siirrä kasvikset monitoimikoneeseen. Lisää mausteet. Hienonna koneella kirjavaksi seokseksi. Lisää öliiviöljy. Siirrä tarjoilukulhoon ja anaan jäähtyä jääkaapissa ainakin tunti. Maku vain paranee dipin tekeytyessä. Tarjoa paahdetun maalaisleivän päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti