lauantai 28. heinäkuuta 2012

To smoothen your rocky road

 Rocky road vuoassa ...
ja paloiksi murrettuna.
Joskus on ihana leipoa sellaista, jonka valmistamista ei oikein edes voi kutsua leipomiseksi vaan ennemminkin kasaamiseksi. Rocky road -suklaaherkun tekeminen on juuri tällaista leipomista. Oli hauskaa poimia kaupan hyllyiltä yhteensopivia aineksia, vertailla raksuvia pastilleja, värikkäitä strösseleitä ja nonparelleja sekä pähkinöitä. "Jos vielä ottaisin yhden suklaalevyn. Ei sitä varmaan liikaakaan voi olla", ajattelin. Hauskaa shoppailua ruokakaupassa.

Tänään matkataan Helsinkiin tuparijuhliin. Leipominen lahjaksi houkutteli tällä kertaa enemmän kuin tavaran ostaminen. Yritin leipoa ajatuksella: ei jää turha roina nurkkiin pyörimään. Toisen leipomuksen laitan jakoon myöhemmin. Oon muutaman vuoden aikana törmännyt erilaisiin Rocky road -resepteihin. Kaivelinkin tuossa naftaliineista vanhan Glorian, kun muistin että joskus tällaistakin herkkua on siellä esitelty. Ja löysinkin. Numero on 2 vuodelta 2008. Joissain asioissa tuntuu muisti toimivan oikein hyvin. Ruokalastakin löytyi muutama resepti ja HS:ltä. Tässä käytin lähinnä Glorian ohjetta mallina ja sävelsin täytteet itse. Wikipedia kertoi, että Australiassa, USAssa ja briteillä on omat tyylinsä tehdä tätä herkkua, joten aika vapaat kädet on täytteitten valinnassa. Tärkeimmät ainekset ovaat kuitenkin suklaa (maito, tumma tai molemmat), kuivatut hedelmät, pähkinät ja vaahtokarkit. Minulle eivät pähkinät sovi, joten en päässyt maistelemaan tätä herkkua. Ainakin ulkomuoto on oikein muhkea. Toivotaan, että juhlijoiden joukosta löytyy myös överimakean ystäviä, ettei jää koko lautasellinen dagen efteriksi.

Rocky road:

270 g tummaa suklaata
250 g maitosuklaata
250 g vaahtokarkkeja
70 g kuivattuja karpaloita
50 g pekaaninpähkinöitä
30 g makademiapähkinöitä
170 g Ranskanpastilleja
strösseleitä

Vuoraa toivomasi muotoinen ja kokoinen vuoka leivinpaperilla. Mitä pienempi vuoka on, sitä selvemmin kerrokset tulevat esiin. Saksi vaahtokarkit pienemmiksi. Sulata tumma suklaa vesihauteessa. Sekoita siihen n. 1/3 vaahtokarkeista. Levitä vuokaan. Levitä päälle puolet muista aineista paitsi strösselit sekä 1/3 vaahtokarkeista. Sulata maitosuklaa. Levitä suklaa täytteen pinnalle. Lisää loput täyteaineista, koristele strösseleillä ja halutessasi sulatetulla suklaalla. Anna kovettua huoneenlämmössä peitettyn. Tarjoile kakkuna tai valmiiksi paloiksi leikattuna tai murrettuna.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä muistutus. Tein tästä inspiroitueena äitiyslomalle läksiäisiksi töihin rocky roadia. Se oli sopiva herkku, jota keliaakikotkin voi syödä ja joka säilyy viikonlopun ylikin jääkaapissa. Oon aina halunnut kokeilla tätä, mutta aina se on jäänyt. On se kyllä tosiaan överimakeaa. Jos tekisin uudestaan, niin laittaisin sekaan jotain hapanta ja suolaista esim. suolaisia pähkinöitä ja enemmän pakastekuivattuja marjoja tai vaikka salmiakkia/lakritsia. Mun versiossa oli perussuklaan ja vaahtokarkkien kanssa myös ranskanpastilleja ja pekanpähkinöitä, lisäksi paahdettuja hasselpähkinöitä ja pakastekuivattuja marjoja.

    VastaaPoista
  2. Salmiakin tai lakritsin lisääminen toisi kyllä varmasti kivaa Suomi-vivahdetta tähän makeuteen. Pitää joskus tehdä itsellekin sopiva versio manteleista, niin pääsen kokemaan, kuinka makeaa tää herkku todellisuudessa on :)

    VastaaPoista