lauantai 11. elokuuta 2012

Kanelilla maustettu porkkana-linssikeitto


Parasta alkavassa syksyssä on lämpimien tähti-iltojen lisäksi kesän sato ja kaikki ihanat vihannekset. Teen kyllä porkkana-linssikeittoa erilaisilla variaatioilla pitkin talvea, mutta onhan se parhaimmillaan nyt satokauden päättyessä. Keitto saa omanlaistaan makua kanelista, mausteesta, johon oon suolaisissa ruuissa tutustunut paremmin lueskeltuani ruokaohjeita Kreikasta, Turkista ja muslimimaista yleensä. Se on mielestäni ehdoton mauste mm. mussakassa eikä vain perinteisessä suomalaisessa joulupuurossa.

Tein pitkään vain intialaistyylisesti maustettua linssikeittoa, mutta joku talvinen sunnuntai lisäsin linssejä hetken mielijohteesta sosekeitoksi tarkoittamaani keittoon. Nehän sopivat sekaan mainiosti ja ravintoarvotkin paranivat mukavasti. Vaikka monella kasvissyöjällä porkkana tulee varmasti aivan korvista, myös minulla, teen silti usein keittoa pelkästä porkkanasta. Ei sitä kaikkialle tarvitsisi työntää, mutta on porkkana vaan näin syksyn pimeyden hiljaa hiipiessä ihanan aurinkoista ja makeaa, täynnä kesän väriä ja vitamiineja. Nam. Tänään tätä herkkua syötiin meillä pinaatti-filokolmioiden kanssa. Laitan niiden reseptinkin pian jakoon.

Kanelilla maustettu porkkana-linssikeitto:

2 rkl oliiviöljyä
n. 1 kg porkkanoita
1 sipuli
n. 1 valkosipulinkynsi
1 tomaatti
1 dl punaisia ja ruskeita linssejä (myös pelkästään toista on mahdollista laittaa)
n. 6 dl kasvislientä (lientä sen verran että kasvikset peittyvät kunnolla)
mustapippuria
ripaus kanelia
1/2 tl kuivattua tai tuoretta timjamia (myös muut yrtit käyvät)
puoli purkkia ranskankermaa
tarjoiluun esim. rucolaa

Kuori ja pilko porkkanat. Hienonna sipulit (uusi sipuli varsineen). Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kasvikset. Kuulota. Lisää tomaatti ja linssit. Sekoita, lisää liemi ja mausteet. Annan keittyä noin 30 minuuttia. Lisää ranskankerma ja soseuta. Tarjoa yrttien ja tuoreen leivän kera. Myös erilaiset pasteijat tai piirakat maistuvat keiton kumppanina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti