maanantai 29. lokakuuta 2012

Vaalipavlovat


Oli eilinen vaalitulos sitten jytky, lötky, jööti tai ei mitään näistä, niin meillä vaalikakku oli yhtä aikaa hattaran kepeä, pumpulin pehmeä, suutuntumaltaan myös hieman vaahtokarkin sitkeä ja jälkimaultaan kirpakka. Minun piti, huom. piti tehdä kakkua, johon tulisi creme patissieria, mutta ei siitä sitten tullut kakkua eikä muutakaan. Ajattelin saavani Julia Childin reseptillä ihanan kermaista ja veitsellä levittyvää cremeä, mutta siitä tulikin aika vetistä litkua. Pitää kokeilla toisella kertaa ja laittaa sitten tuotos myös tänne. Ehkä vehnäjauhojen sijaan pitäisi käyttää maissitärkkelystä. No, joka tapauksessa creme patissiere -kokeilusta jäi yli neljä valkuiaista, joista sitten tein kahdelle tai kolmelle herkuttelijalle sopivia pavlovapesiä. Pavlovahan on nimestään huolimatta uusiseelantilaisten ja australialaisten kansallisherkku, johon tulee yleensä hedelmiä. Tein kunnallisvaalipäivän kunniaksi suomalaistetun version ja koristelin pavlovan hilloilla ja vatuilla.

Pavlova-pesät

4 huoneenlämpöistä munanvalkuaista
1,5 dl tomusokeria
1,5 dl hienoa sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl viinietikkaa (meillä oli omenaviinietikkaa)
mantelilastuja tai -rouhetta

Ota yksi kolmasosa hienosta sokerista ja sekoita siihen maissitärkkelys. Vatkaa keskinopeudella ensin hieman valkuaisia, lisää kolmasosa sokereista ja vatkaa vaahdoksi jonkin aikaa, lisää toinen kolmannes sokerista ja jatka vatkaamista. Lisää loput sokerista, johon on sekoitettu maissitärkkelys. Vatkaa täydellä nopeudella ja lisää samalla viinietikka. Vatkaa kiiltäväksi vaahdoksi. Muotoile lusikalla leivinpaperin päälle marenkivaahdosta kymmenestä viiteen pientä kekoa ja muotoile niistä pieniä pesiä tekemällä kolot kekojen keskelle. Ripottele pinnalle mantelilastuja tai -rouhetta. Paista 125 asteessa yhden tunnin ajan. Kun pavlovapesät ovat paistuneet tunnin ota lämpö pois päältä uunista ja aseta puulasta uunin oven väliin, jotta oven väliin jää pieni rako. Anna pesien jäähtyä uunissa täysin. Pesiä voi säilyttää muutaman päivän tiiviissä pussissa tai pakastaa ja käyttää vasta myöhemmin. Täytä kermavaahdolla tai jäätelöllä ja haluamillasi marjoilla tai hedelmillä.

2 kommenttia:

  1. Voi miten herkullisen näköistä! Pitäisköhän mun muuttaa teille..
    Miten makeita näistä muuten tulee? Söittekö te jäätelön kanssa vai sopiiko paremmin vähemmän sokerinen kermavaahto? -trs

    VastaaPoista
  2. Hih, ehkä voitte harkita ensin muuttoa lähemmäs. Alivuokralaisille on vähän huonosti tilaa :) Onhan se makeaa, mut niin on mun mielestä tarkoituskin! Jäätelöllä en vielä kokeillut, mut silleenkinhän voisi tehdä, et laittaa pohjalle jäätelöä ja siihen päälle vielä kermavaahtoa. Kermavaahdon ja marjojen kanssa oli namia. Pitää vielä kokeilla jäätelön kanssa. Tästähän saa tosi näyttävän jälkiruuan, kun tekee yhden ison pavlovan ja tekee jäätelöstä vaikka palloja.

    VastaaPoista