perjantai 9. marraskuuta 2012

Lempeää tuulta lounaiselta



Mä kyllä rakastan brunsseja. Usein aikaisin aamulla voi olla jo nälkä, mutta silti neljänviljan puuroa saa vähän väkisinkin työntää kurkusta alas. Kuitenkin yleensä siinä kymmenen nurkilla alkaa napa vetää jo enemmän. Silloin on selvästi aika brunssille eli pikaisesti suomennetusti lounaiselle. Lounainen sopii mun mielestä aterian nimeksi loistavasti myös siksi, että runsas ja herkullinen suolaisen ja makean sopusointuinen ruokahetki minä tahansa päivänä, ja etenkin sunnuntaina, on aina yhtä ihanaa, kuin kesäisen lämmin lounastuuli. Lounainen sopii myös vierailun aiheeksi. Kutsu päivälliselle pitää sisällään oletuksen jostain vähän virallisemmasta ja lounas taas on se tavallinen, puolenpäivän treffit jossain salaatilla. Mut lounainen on sopivan rentoa ja leppoisaa.

Parasta lounaisessa on se, että silloin saa tarjota ja syödä mitä vain perinteisemmistä lounasruuista aamiaistarjottaviin. Pöytään katetaan makeaa ja suolaista, tuoretta ja säilöttyä. Kaikkea maittavaa herkkua. Ja aamulla pitää aina tietenkin pyöräyttää jotain lämpimäistä kuten vohveleita, pannaria, sämpylöitä tai englantilaisittain teeherkkua eli skonsseja. Viime sunnuntaina tein kahdenlaisia skonsseja. Toisiin laitoin suklaata ja kuivattuja kirsikoita ja toiset maustoin hunajalla ja sitruunankuorella. Ehdoton kaveri on paksu kermavaahto. Tietenkin se pitäisi tehdä double cream -kermasta, jossa olisi yli 40 % rasvaa, mutta vielä en ole sellaista suomalaisesta ruokakaupasta löytänyt. Skonssien kanssa ei mitään kevyitä vaniljavaahtoja kannata mun mielestä edes pohtia tarjoavansa. Ennemmin panostaa tässä kohtaa kunnon kermaan ja laittaa vaikka lounaaksi jotain kevyempää. Sitten ei muuta kuin uunituore skonssi halki, sisään tujua mansikka- tai vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Nautitaan erinomaisen mustan tai oolong teen kanssa ehdottomasti aina tuoreina. Voisiko päivää paremmin enää aloittaa.

Skonssien perustaikina (16 kpl)
100 g voita
8 dl jauhoja (voi sekoittaa esim. täysjyvä- ja tavallisia vehnäjauhoja)
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria tai hunajaa
3 täysmaitoa tai kermaa

Suklaaskonssehin rouhi noin 100 g suklaata ja hienonna noin 3/4 dl kuivattuja kirsikoita tai karpaloita. Sitruunaskonsseihin raasta yhden sitruunan tai yhden sitruunan ja yhden appelsiinin kuoret ja käytä sokerin tilalla hunajaa.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nypi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, sokeri, suola ja mausteet, ja voi. Lisää maito ja sekoita melkein kokonaan mutta älä missään nimessä liikaa. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja muotoile noin 3 cm korkeaksi levyksi. Ota muotilla (esim. ruokalasilla) paloja ja laita ne levinpaperilla vuoratulle uunipellille. Muotoile lopusta taikinasta samankokoisia skonsseja. Paista noin 12 minuuttia uunissa. Tarjoile tuoreina.

Tämä taikina on aika iso. Jos syöjiä on vain kaksi tai kolme, myös puolikas taikina riittää hyvin varsinkin jos tarjolla on myös paljon muuta syötävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti