lauantai 15. joulukuuta 2012

Pikkujoulutorttu


Lupasin osallistua talkoohengellä vuotuisiin pienoisjouluihin leipomalla jotain makeaa ja päädyin tällaiseen mascarpone-mustaherukkakääretorttuun. Lueskelin anoppilassa MeNaiset-lehteä ja siinä oli jotain samankaltaista, josta inspiroiduin, mutta ei tämä muistaakseni suora kopio ole. Kermaisuuden, kirpeyden ja suklaan liitto kruunaa sopivasti tän vuoden pikkujouluherkuttelun. Tämä ei ole myöskään mun mielestä kovin vaikeaa valmistaa, vaikka en kyllä koskaan saa kääretortuistani kauniin pyöreitä pötkylöitä. Liekkö laitan täytettä liian runsaasti, mutta mun mielestä kuivakat tortut ja kakut ei sisällä tarpeeksi lisäarvoa, että niitä kannattaisi sen enempää mutustella. 

Maistettiin tästä päätypalat meidän porukan kesken ja tykkään kyllä paljon mustaherukan ja suklaan yhdistelmästä. Mascarponekaan ei ole vielä yhtään mun leivonnaista pilannut, joten uskoisin, että muille kuin laktoositonta suosiville tämä tuottaa iltallalla juurikin sopivasti iloa ja mielihyvää. Tämän tortun jälkeen onkin hyvä alkaa suunnata katsetta hieman tarkemmin viikon päähän ja joulun ruokiin. Ainakin punajuuri-vuohenjuusto-salvialaatikkoa on tarjolla ja tietenkin graavilohta ja sampanjaa. Nam.

Kääretorttupohja

4 kanamunaa
1 1/2 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte

purkki mascarponejuustoa
2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
rkl sitruunalikööriä
2 liivatelehteä
3/4 dl mustaherukkahilloa

Kuorrutus

250 g tummaa suklaata
1/2 dl kermaa
2 rkl voita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja nostele taikinaan. Paista pellillä 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa leivinpaperille ja irrota toinen paperi, kunhan torttu on hieman jäähtynyt. Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma. Notkista juusto, jonka on hyvä olla huoneenlämpöistä, ettei täytteeseen tule paakkuja. Sekoita juusto ja kerma. Mausta sokerilla. Puristele liivatteista vesi. Kuumenna likööri mikrossa ja sekoita liivatteet siihen. Kaada liivateseos norona kerma-juustoseokseen koko ajan sekoittaen. Levitä hillo tortun päälle. Levitä sen päälle kerma-juustotäyte. Rullaa torttu ja laita kylmään. Kuumenna kerma ja sulata siihen suklaa paloina koko ajan sekoittaen. Lisää voi ja levitä tortun päälle. Koristele esim. suklaalastuilla ja mustaherukoilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti