sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Sahramiset mantelibiscotit

Onneksi muutama jäi meidänkin riihimäkeläiseen.
On se kun ihmisen pitää tehdä töitäkin. Loppuviikko meni työn merkeissä, joten on ollut ruuanlaittopuolella hiljaista ja tietenkin kirjoittelussa myös. Mutta tänään pidinkin oikean superpäivän, vietin melkein koko pyhän lieden ja uunin ääressä. Tyttären kanssa leivottiin piparin korvikkeiksi inkiväärisiä pikkuleipiä. Ohjeen olen saanut ystävältäni joskus jouluna Lyle'sin siirapin kera. Ostin tuossa pari viikkoa sitten uuden purkin sitä kultaista tahmeutta, ettei vain siirappi loppuisi joulun aikaan kesken. Inkivääripikkuleipien lisäksi leivottiin lahjaksi biscotteja. Ostin viime joulukuun Tukholman reissulta jostain Söderin ruokakaupasta ihania sahramibiscotteja. Sahramissa ja joulussa on jotain todella ruotsalaista, tai ainakin minulle niissä kahdessa on. Päätinkin jo syksyllä, että kokeilen Ruotsissa maistamieni kaltaisten tekemistä itse. Lopputulos kieltämättä onnistui mielestäni oikein hyvin, vaikka en ennen tällaisia pikkuleipiä olekaan tehnyt. Joku ehkä pitäisi hieman vahvemmasta sahramin mausta, mutta toisaalta se ei ainakaan jää ainoaksi mauksi. Muscovadosokeri on aika voimakasta. Ajattelin laittaa sitä, että saisin biscotteihin vähän lisää väriä ja myös ryhtiä. Näitä saavat sitten jotkut onnekkaat joululahjapurnukoissa. Meillekin jäi muutama lasipurkin täytteeksi, ja hävisivät nämä myös nopeasti suoraan pelliltä muun ruuanlaiton lomassa napsittuna. Pitää vielä huomenna testata jonkun hyvän teen kanssa. Nämä rouskuvat sen verran mainiosti, että heikompihampaisten kannattaa olla varovaisia.

Jouluiset sahrami-mantelibiscotit (n. 60 kpl)

2 dl siirapppia (laitoin tummaa tavallista 1 dl ja 1 dl Lyle's vaaleaa)
Maustepussi sahramia
200 g voita
2 dl sokeria (laitoin hienoa sokeria 1 dl ja 1 dl muscovadosokeria, mutta muscovado on tähän reseptiin ehkä vähän voimakasta)
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
ripaus kardemummaa
80 g kuorittuja manteleita rouhittuna
9 dl vehnäjauhoja

Kuumenna siirappi ja sekoita siihen kardemumma. Anna jäähtyä. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt siirappi. Vatkaa sekaan myös munat. Sekoita kuivat aineet ja sekoita joukkoon myös sahrami. Lisää myös mantelit. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna tekeytyä viileässä noin tunnin tai seuraavaan päivään. Muotoile taikinasta noin neljä pitkää tankoa. Aseta ne leivinpaperille. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista tankoja noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat hyvin kypsyneet. Anna tankojen hetken jäähtyä ja leikkaa sitten terävällä veitsellä vinoiksi viipaleiksi. Käännä viipaleet toinen leikkuupinta ylöspäin. Laske uunin lämpötila 125 asteeseen ja paista biscotteja vielä noin 20 minuuttia, jotta ne kuivuvat hyvin. Anna jäähtyä ja säilytä kannellisissa rasioissa.

Biscotit ennen loppukuivausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti