tiistai 5. helmikuuta 2013

Karitsanmaksaa ja vihreää paprikaa


Karitsanmaksaa pitaleivän välissä
Mä oon aina tykänny maksasta. Ehkä joskus aivan pienenä en ole välittänyt siitä, mutta omien muistikuvieni mukaan, maksa on ollu mun mielestä aina tosi hyvää. Nykyäänkin ainoa liharuoka, mitä ravintolassa syön, on maksapihvit. Puolukka, maksa ja sipuli, namnam. Kuitenkin luomunaudan maksaa on ollut ainakin täällä Tampereella tosi vaikea löytää. Hoksasin tässä taannoin, että Kauppahallin Lammasliikkeessähän voisi olla lampaanmaksaa ja olihan siellä. Ostin heti puoli kiloa sen kummemmin ajattelematta, mitä siitä laitan. Muistelin kyllä, että jossain kirjassa olin nähnyt karitsanmaksaohjeita. Selaisin sit kirjojani ja parhaalta vaikuttavat reseptit löytyivät taas Ruokakulttuuri islamin maissa -kirjasta. Siellä oli kaksi reseptiä, joita molempia suositeltiin syötäväksi pitaleivän välissä. Ajattelin, että onpahan ainakin eksoottisempaa pitaa meillä perjantaipäivälliseksi.

Toisessa ohjeessa, joka löytyy alla, oli toisena tärkeän elementtinä vihreä paprika. Toiseen tuli valkosipulia ja punaista chiliä. Pidimme yllättäen mieheni kanssa enemmän tästä vihreällä paparikalla höystetystä somalialaisesta versiosta, vaikka yleensä emme vihreästä paprikasta juurikaan perusta. Lisäksi paistoin pitaleipiä ja tein valkosipulimajoneesia eli aliolia. Sitä taidettiin toisessa reseptissä suositellakin maustekastikkeeksi. Lisäkkeeksi ehdotettiin myös erilaisia pikkelsejä, jotka korvasin perinteisillä suolakurkuilla.Yhdistelmää kevensi tomaatti ja salaatti. Karitsa, maksa, vihreä paprika ja valkosipuli olivat maukas yhdistelmä. Eksoottista mutta myös niin tuttua.

Paistettu maksa (Somalia)

2 isoa sipulia
öljyä
400 g naudan tai karitsan maksaa
suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 vihreä paprika

Kuutioi maksa ja hienonna sipuli ja paprika. Kuumenna pannussa öljyä. Paista maksapaloja niin että ne ruskistuvat. Lisää mausteet, paprika ja sipuli. Paista vielä hetki. Tarjoa pitaleivän välissä valkosipulimajoneesin ja lempilisukkeiden kanssa.

Karitsanmaksaa kahdella tavalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti