sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Magic cake eli suklainen vanukaskakku

Magic cake eli taikakakku
Netissä pyöriessäni oon muutamaan kertaan törmännyt Magic cake -ohjeisiin, joissa luvataan, että yhdellä taikinalla saa kolmekerroksisen herkullisen kakun. Pakkohan sellaista ihme- tai taikakakkua oli kokeilla! Selailin eilen erilaisia ohjeita ja jollain sivulla mainittiin, että kakku on ilmeisesti alkujaan romanialaista perua. Voin kuvitella, että tällainen vanukastyyppinen kakku on juuri niiltä suunnilta kotoisin. Alkuperäinen kakku on vaalea, vaniljainen ja vanukkainen torttu, joka on kuorrutettu tomusokerilla. Netissä oli kuitenkin myös suklaaversioita ja päätin kokeilla sellaista. Joissain ohjeissa oli käytetty esimerkiksi nutellaa, maapähkinävoita tai appelsiinilikööriä kakun mausteena, mutta päätin kuitenkin kokeilla karvalakkisempaa versiota ja jättää tällä kertaa mausteet väliin. Jossain reseptissä oli vaaleaan versioon ripoteltu suklaanappeja, jotka kakun paistuessa valuvat kakun pohjalle suklaiseksi yllätykseksi. Erilaisia makuvaihtoehtoja on siten runsaasti. Eräällä puolalaisella sivulla suklaaversion reseptiin oli laitettu kaakaojauheen sijasta sulatettua suklaata, ja päädyinkin itse käyttämään molempia ja lopputulos oli mielestäni hyvä.

Perusaineina reseptissä ovat munat ja maito, jotka muodostavat eri kerrokset. Valkuaisvaahdosta saadaan höttöinen pintakerros ja sen alle muodostuu suklaavanukasta muistuttava paksu kerros. Kolmanneksi pohjalle jää hieman tiiviimpi kerros vanukkaasta ja mantelijauheesta, jota käytin vuoan jauhottamiseen. Kakku ei mielestäni ollut aivan huikea makukokemus, mutta silti sitä oli pakko syödä monta palaa! Taikakakkua siis, hih. Taikinaa tehdessä kannattaa maito lämmittää tarpeeksi lämpimäksi, jotta voin sekaan sulatettu suklaa ei jähmettyisi. Aineiden sekoittaminen kannattaa tehdä myös pikku hiljaa, jotta taikinasta tulisi mahdollisimman tasaista. Nämä opin reseptiä perheen metrisen kanssa testatessani. Valkuainen jää hassusti hyvin nestemäisen taikinan pintaan, mutta näin on tarkoituskin. 

Taikakakku oli tuhtia kakkua, joka maistui tässä perheessä kaikille. Kukapa suklaavanukasta vastustelisi... Lopputulos ei ollut erityisen makea, joten tomusokerikoristelu sopii tähän mainiosti. Iltapalalla taidan syödä muutaman palan aamun vohvelibrunssista yli jääneen kermavaahdon kera.

Taikakakku

4 munaa, huoneenlämpöisiä
150 g sokeria
100g voita
70 g tummaa suklaata
65 g jauhoja
50 g kaakaojauhetta
500 ml maitoa, hieman lämmitettynä
1 tl vaniljasokeria

vuoan voiteluun voita ja korppujauhoja tai mantelijauhetta

koristeluun kaakaojauhetta ja tomusokeria

Kuumenna uuni 165-170 asteiseksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi  vaahdoksi. Sulata voi ja suklaa kattilassa. Lämmitä maito noin kädenlämpöiseksi. Vatkaa sokerit ja keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa muna-sokerivaahtoon toisiinsa sekoitetut jauhot ja kaakaojauhe. Vatkaa sekaan voi-suklaaseos ja maito vuorotellen. Kääntele valkuaisvaahto vähän kerrallaan seokseen. Osa valkuaisesta jää taikinan pinnalle, ja lopputuloksena on muutoin hyvin nestemäinen seos. Voitele ja jauhota (käytin mantelijauhetta) noin 20 x 30 cm vuoka ja laita taikina vuokaan. Paista kakkua noin 50 minuuttia uunin keskitasolla. Kakku saa jäädä hyllyväksi. Anna jäähtyä noin tunti tai yli. Kylmänä kakku ei mielestäni ollut yhtä hyvää kuin hieman lämpimänä. Tarjoa marjojen kanssa tomusokerilla ja kaakaojauholla koriteltuna.

Magic cake eli taikakakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti