lauantai 22. kesäkuuta 2013

Kardemummalla maustetut raparperi-valkosuklaakuppikakut


Raparperi-valkosuklaakuppikakut valkosuklaakuorrutteella

Vielä on juhannusta jäljellä, vielä riittää kauniita päiviä... Onpa kyllä tänä vuonna hellitty aurinkoisilla ja lämpimillä päivillä alkukesästä. Näin kun jatkuu elokuuhun asti, niin sitähän aivan unohtaa, että joskus on vielä talvi. Raparperi on nyt aidosti kauden herkku, mutta kannattaa muistaa myös se tuleva talvi ja pakastaa ainakin hieman raparperipaloja talvipäivän leivontahetkeä varten. Talvipakkasella voi nopeasti keitellä kesäisen hillokkeen vaikka jäätelön kaveriksi mansikoista, raparperista ja vaniljasta tai sitten käyttää raparperit muffinsseissa tai kakussa. Hilloke sopii hyvin myös vaikka mascarponen kanssa kerrosjälkkäriin, josta löytyy ohje tästä blogista.

Taannoin ystävällinen työkaveri kantoi kassikaupalla raparperin varsia työmaalle, koska ei halunnut hyvän raaka-aineen mätänevän pihaansa. Noukin tietenkin itsekin muutaman varren matkaan ja käytin niitä näihin valkosukaisiin raparperikuppikakkuihin. Jostain syystä palaan joka kesä kardemumman ja raparperin yhdistelmään. En tiedä miksi, mutta jotenkin ne sopivat minusta hyvin yhteen. Käytin näissä kuppikakuissa hauskoja syötäviä vohvelimuffinivuokia. Pienelle neidille eivät vohvelivuoat maistuneet, mutta minusta ne olivat ihan hyviä, vaikkakin hieman mauttomia. Ulkonäkö on kuitenkin kohdallaan ja söpö vaaleanpunainen sopi hyvin strösselien värimaailmaan. Kannattaa mielestäni kokeilla. Kuorrutteeseen laitoin myös valkosuklaata, jonka sekoitin tuorejuustoon. Näihin muffinsseihin kävisi mielestäni myös tomusokerikuorrute.

Pienensin tuohon alle kirjaamaani ohjeeseen hieman taikinan määrää, koska kolmella munalla minulla jäi taikinaa vielä yli yhteen pieneen kakkuun. Ehkä taikinaa olisi voinut laittaa vuokiin vielä enemmän, mutta mielestäni kuppikakuista tuli näinkin tarpeeksi suuria.

Raparperi-valkosuklaakuppikakut (12 kpl)

Taikina:
2 munaa
1 1/2 dl sokeria (sekaisin tavallista ja muscovadosokeria)
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
0,5 dl maitoa, ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g valkosuklaata rouhittuna
1/2 tl kardemummaa
3 dl pilkottua raparperia

Kuorrute:
100 g valkosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristeeksi strosseleitä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa muffinivuoat paperivuoilla tai voitele ne hyvin. Rouhi valkosuklaa ja pilko raparperin varret. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaahdoksi. Sulata voi, lisää siihen maito tai ranskankerma ja vatkaa munaseokseen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää seokseen. Kääntele raparperit ja valkosuklaa varovasti taikinaan. Paista kuppikakkuja 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä. Valmista kuorrute. Sulata suklaa, notkista tuorejuusto ja sekoita sula suklaa tuorejuustoon. Kuorruta kuppikakut ja koristele esimerkiksi strösseleillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti