tiistai 4. kesäkuuta 2013

Puolukka-kookospeltipulla


Puolukka-kookospeltipulla

Nyt alkaa olla todella viimeiset hetket käyttää kaikki viime kesän sadon marjat ja muut herkut ennen kuin uudet mansikat, mustikat ja muut ihanuudet taas täyttävät pakastimet. Meiltä löytyi kaapista vielä puolukoita ja päätin sitten kokeilla peltipullan tekoa. Musta on kyllä kehkeytymässä oikea pullaleipuri, vaikka olen niin kovasti vannonut, ettei meillä pullat paistu. Näin ne tuulet muuttuu. Sen verran olen kuitenkin pitänyt pintani, että korvapuustien leivontaan en ole lähtenyt

Puolukoiden lisäksi laitoin täytteeseen voita, ruokosokeria, muscovadosokeria ja kookoshiutaleita. Yhdistelmä oli herkullinen. Peltipullassa on hauskaa, että pullat saavat rauhassa paisua yhteen kohoamisvaiheessa ja pelliltä löytyy varmasti juuri sopivan paistuneita kohtia jokaiseen makuun (varsinkin kun pullan paistaa meidän epätasaisesti lämpiävässä Helkamassa). Puoliso on erityisen tarkka pullan kypsyyden suhteen ja pitääkin kunnolla raa'aksi jätetystä pullasta. Siksi paistoin tätä pellillistä vain 20 minuuttia. Oikea paistoaika on 30 minuutin luokkaa 175 asteessa ja 200 asteessa vähän vähemmän.

Puolukka-kookospeltipulla

3 dl maitoa
2 tl kardemummaa
30g hiivaa
1 1/2 dl soketia
ripaus suolaa
100g pehmeää voita
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja

Täytteeseen:

1/2 dl muscovadosokeira
1/2 dl ruokosokeria
150 g pehmeää voita
3/4 dl kookoshiutaleita
1 dl puolukoita hieman survottuna

Kananmunaa voiteluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa kardemumman kanssa. Murenna kulhoon hiiva ja lisää maito. Lisää sekoittaen sokeri, voi ja kananmuna. Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan vaivaten ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi noin 45 minuuttia.

Sekoita sokerit, voi ja kookoshiutaleet pehmeäksi seokseksi. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile se isoksi palloksi. Anna taikinan vetäytyä hetki, jotta sitä on helpompi kaulita. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Levitä kookosseos levyn päälle ja puolukat kookosseoksen päälle. Rullaa levy rullaksi ja leikkaa siitä noin 15 palaa. Voitele esim. 20x30 cm uunipelti, asettele pullapalat pellille ja paina paloja hieman keskeltä. Jos paloja jää yli, ne voi paistaa muffinivuoassa. Anna pullan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi eli noin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pulla kananmunalla ja ripottele pintaan muscovadosokeria. Paista pullaa uunin keskitasossa noin 25-30 minuuttia, kunnes pulla on kauttaaltaan kypsä muttei liian tumma.
Peltipulla kohoamassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti