perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kolmen kerroksen mutainen piirakka eli Mississippi Mud Pie


Mississippi Mud Pie
Meillä on menossa jonkinlaiset USA-teemapäivät: tänään oli iltaruuaksi perinteistä makaronia ja juustoa eli Mac and cheese -laatikkoa ja aamulla viimeistelin kuvassa näkyvän Mississippi Mud Pien. Mulla ei ole erityistä amerikkalaista keittokirjaa, mikä olisi kyllä ihan oiva lisä keittokirjahyllyyn. Ostin viime viikolla Clasulta kuppimitat helpottamaan ison meren takaisten reseptien kokeilua. Painomitat vielä laskin grammoiksi ja asteet celsiuksiksi. Ei nyt metrimitoista voi kokonaan luopua. Jotain eurooppalaisista juurista pitää säilyttää!

Keittiöunelmissa on ollut tehdä Mississippin mutakakkua jo jonkin aikaa. Taisi olla viime talvena tai edellisenä, kun jossain Veljesten keittiän jaksossa Pricen veljekset teki jotain versiota kakusta. Siitä asti se on välillä aina muistunut mieleen. Keväällä googlailin ohjeita ja tämä Baked exploration -kirjasta alun perin oleva resepti tuli useammallakin sivulla vastaan, esim. marthastewart.com. Pakko kyllä sanoa, että tämä on ehkä parasta kakkua, mitä olen koskaan tehnyt! Mikä ei tietenkään ihme ole, kun kakussa (tai piirakassa) on kolme erilaista suklaakerrosta ja vielä kermavaahtoa päällä. Ostin ihan espressojauhettakin tätä varten, että saisin autenttisen maun. Ja oijoi miten hyvää kakusta tuli. Tän innostamana pitää kokeilla jenkkiteemalla myös Red velvet -kakkua ja Key lime pieta ja etsiä myös muita klassikkoherkkuja. Kyllä amerikkalaiset osaavat superkakkujen teon. 

Tässä kakussa oli mun mielestä parasta, ettei se ole liian sokerista eikä toisaalta rasvaista, vaan juuri täydellistä. Ja kermavaahto on mielestä aivan must. Jos kermavaahto voi koskaan keventää mitään, niin tässä se juuri toimii siten ja antaa kakulle myös oivan neljännen kerroksen. Sen verran muokkasin reseptiä, että vähensin hieman espressojauhetta ja makua tuli mielestäni tarpeeksi. Suklaakakusta tuli sen verran iso, että puolitin vanukkaan määrän. Jos pitää enemmän vanukkaasta, niin silloin kannattaa tehdä vanukas kokonaan ja tehdä keskimmäisestä kakkutaikinasta vaikka 2/3. 

Nyt on kakusta syöty puolet. Luulen, että huomisille brunssivieraat tuhoavat lopun. Sitten pääsenkin hauduttelemaan seuraavaa kakku-unelmaa. Toivottavasti tällä hehkutuksella kaikki vakuuttuivat, että kakku on vaivan väärti.

Mississippi Mud Pie

Pohja

150 g dominokeksejä tai muita suklaisia täytekeksejä
80 g voita/margariinia

Suklaakakku

65 g voita/margariinia
170 g tummaa suklaata paloina
30 ml espressopikakahvijauhetta
1/4 kuppi vahvaa huoneenlämpöistä kahvia
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
6 huoneenlämpöistä munaa eroteltuina
1 1/2  kuppi vehnäjauhoja
1 kuppi sokeria

Suklaavanukas

1/2 kuppia sokeria
1/4 kuppi maissitärkkelystä
ripaus suolaa
2 munankeltuaista
1 1/4 kuppia maitoa
25 g voita kuutioina
1 tl vaniljasokeria
50 g tummaa suklaata

Kermavaahto 

2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria

Vuoraa 26 cm vuoka leivinpaperilla. Kuumenna uuni noin 148 asteeseen. Hienonna monitoimikoneessa keksit ja lisää sulatettu voi tasaiseksi seokseksi. Painele seos vuoan pohjalle ja korkealle reunoille käyttäen lusikkaa. Laita pohja jäähtymään jääkaappiin 10 minuutiksi. Paista noin 8 minuuttia ja anna jäähtyä.

Tee suklaakakkutaikina. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata suklaa ja voi ja anna jäähtyä hetki. Sekoita keskenään espressojauhe, kahvi, suola ja vaniljasokeri. Vatkaa keltuaiset ja puoli kuppia sokeria vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi eli noin 5 minuuttia. Lisää suklaaseos ja vatkaa hetki. Kaavi taikina kulhon reunoilta ja pohjalta ja lisää kahviseos. Vatkaa hetki. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaisia ja lisää hiljalleen toinen puoli kuppia sokerista ja vatkaa kunnes vaahtoon muodostuu pehmeitä huippuja. Kääntele valkuaisvaahto vähitellen taikinaan sekoittamatta kuitenkaan liikaa. Kaada taikina pohjan päälle ja paista noin 35 minuuttia. Kakku saa jäädä hieman höllyväksi ja se hieman lässähtää jäähtyessään. Anna jäähtyä kokonaan ja laita kakku jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi tai yöksi.

Valmista suklaavanukas. Sekoita kattilassa sokeri, kaakaojauhe, maissitärkkelys ja suola. Vatkaa sekaan keltuaiset ja maito. Kuumenna seos kiehuvaksi keskilämmöllä samalla koko ajan vatkaten. Kun vanukas kiehuu, jatka vanukkaa sekoittamista ja anna keittyä vielä noin 30 sekunttia tai minuutin ajan. Vatkaa sekaan suklaa, voi ja vaniljasokeri. Siirrä vanukas kulhoon ja ripottele pinnalle sokeria sekä laita pinnalle muovikelmu kuoren muodostumisen ehkäisemiseksi. Anna jäähtyä ja jäähdytä vielä jääkaapissa ainakin kolme tuntia.

Kokoa kakku. Lisää vanukas kakun päälle ja jäähdytä vielä jääkaapissa noin puoli tuntia. Koristele kermavaahdolla.

Mississippi Mud Pie

1 kommentti:

  1. Tää oli ihan tolkuttoman hyvää! Et turhaan kehunut sitä. Ihan mieletöntä!

    VastaaPoista