sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Pinaattikeittoa ja kananmunia

Pinaattikeittoa kananmunalla ja saksanpähkinöillä
Pinaattikeitto on ollut meidän perheessä kaupan pakastealtaasta noukittavaa sorttia - helppoa ja nopeaa pikaruokaa. Pinaattikeittoa on keitelty niinä sairauslomapäivinä, kun ei jaksa sen kummemmin hellan ääressä aikaa viettää tai päivinä, joina on vain niin kiire, että ei ole ehtinyt edes kauppaan asti. En ole aiemmin tehnyt pinaattikeittoa itse, mutta oon aina ajatellut, ettei sen teko voi varmasti kovin vaikeaa, työlästä tai aikaa vievää olla. Oletukseni osuivat aivan oikeaan. Keitto keittyi noin 15 minuutissa, missä ajassa ehti kattaa pöydän ja pilkkoa hieman kasviksia leivän kyytipojaksi. Päädyin käyttämään kaupan pakastepinaattia, koska ajattelin, että pieni silppu uppoasi meidän pienelle neidolle isompia lehtiä paremmin. Kauniimman version saisi ehdottomasti isoja tuoreita lehtiä käyttämällä.

Tein talvella Vegestan-kirjasta sipulikeittoa, johon laitettiin kananmunaa. Munat laitettiin keittoon aivan lopuksi ja kypsennettiin keitossa. Mielestäni idea oli loistava, ja kypsensin myös pinaattikeiton munat keittoliemessä. Mielestäni kypsennystapa toimii ja lopputulos on paljon hauskempi, kuin munien keittäminen, jäähdyttäminen ja kuoriminen erillään. Kannattaa testata. Ehkä keittoa kannattaa hämmentää hetki voimakkaasti ennen munien lisäämistä, niin ne pysyvät paremmin koossa. Vaikka munat hieman hajosivat, keltuaisjuovat ja valkuaishaivenet eivät minua haitanneet.

Pinaattikeitto

1,5 rkl rypsiöljyä tai voita
2 rkl jauhoja
5 dl maitoa
hieman kesäsipulia pilkottuna
pussi hienonnettua pakastepinaattia tai tuoretta hetken keitettynä
ripaus muskottipähkinää
hieman valkopippuria
suolaa
pari lusikallista pehmeää vuohenjuustoa

Lisäksi
jokaiselle ruokailijalle oma kananmuna
pinnalle saksanpähkinöitä

Laita maito kattilaan lämpiämään. Laita öljy toiseen kattilaan, jossa aiot keittää keiton. Lämmitä öljyä ja lisää jauhot. Kypsennä jauhoja muutama minuutti ja anna niiden kuplia kunnolla, mutta älä ruskista, koska muuten myös keitosta tulee ruskeaa. Pilko kesäsipulia haluamasi määrä mausteeksi. Lisää sipuli jauhoihin ja anna kypsyä hetki. Kaada maito pikku hiljaa jauhojen päälle koko ajan kovasti vispilällä sekoittaen. Anna keiton keittyä hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää pinaatti ja mausteet ja anna keittyä vielä kunnes pinaatin palat ovat kokonaan sulaneet. Lisää vuohenjuusto ja suola. Tarkista maku ja annan keittyä vielä hetki, jos maku vaatii sitä.

Sekoita keittoa kovasti ja riko heti kananmunat yksitellen seokseen. Älä sekoita, vaan anna kanamunien kypsyä muutama minuutti keitossa. Kypsennysaika riippuu haluamastasi munien kypsyydestä. Kauho keittoa kulhoihin niin, että jokaiseen tulee yksi kananmuna. Murennat muutama saksanpähkinä pinnalle ja tarjoile hyvän leivän kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti