tiistai 13. elokuuta 2013

Porkkanaiset solmusämpyt


Porkkanasämpylät
Tein tuossa taannoin muutamia leipiä taas hapanjuuresta. Jostain syystä tuntui, ettei juuri meinannut elää kesäilmassa. Voi olla, että syy oli juuren tekijässä eikä juuressa. Joka tapauksessa käytin juuren saman tien loppuun, enkä ruvennut pitämään sitä väkisin hengissä. Pitää taas syksyn edetessä tehdä uusi juuri, koska oma leipä on niiin hyvää. Nam.

Leipää leivottuani oon alkanut muutenkin leipoa sämpylät ja sarvet siten, että mittaan kaikki aineet paitsi suolan samalla kertaa monitoimikoneen kulhoon ja annan taikinan vaivautua rauhassa. Niin tein nytkin ja tuli kyllä maittavia loman jälkeisen maanantain lohtusämpyjä. Oli tarkoitus laittaa taikinaan ruis- tai vehnäleseitä, mutta olivat päässeet loppumaan. Hyviä olivat näin ruis- ja täysjyvävehnäjauhoista tehtyinäkin. Porkkanan sijasta taikinaan voi heittää myös vaikka perunamuusin jämät tai vaikka yrttejä tai juustoa. Jos siemeniin haluaa hieman lisää makua, ne voi ennen leipomista paahtaa pannulla tai uunissa.

Porkkanaiset solmusämpylät

500 g kylmää vettä tai maitoa
50 g hiivaa
600 g vehnäjauhioja
150 g ruis- tai täysjyvävehnäjauhoja
1 rkl siirappia
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 iso porkkana raastettuna
2 rkl öljyä
12 g suolaa

Raasta porkkana. Mittaa kaikki muut aineet paitsi suola ja öljy monitoimikoneen kulhoon. Anna taikinan vaivautua 10 minuuttia. Lisää suola ja öljy ja vaivaa vielä viitisen minuuttia. Peitä kulho leivinliinalla tai muovikannella ja anna taikinan vetäytyä ja nousta 30 minuuttia. Leivo sämpylät joko pyörittelemällä palloiksi tai leipomalla niistä solmuja. Solmuja saat, kun rullaat taikinapalasta noin 15 mittaisen pötkylän ja teet siitä solmun. Anna sämpylöiden kohota ainakin tunti tai 1,5 tuntia. Paista 225 asteessa 10 minuuttia ja halutessasi voit heittää uunin pohjalle puoli desiä vettä ennne kuin suljet uunin.

Porkkanaiset solmusämpylät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti