lauantai 10. tammikuuta 2015

Ensimmäinen raakakakkuni - mutainen vadelma-suklaakakku ilman pähkinää

Suklaa-vadelmaraakakakku

Jo loppukesästä kälyltä saamani kaakaovoi on seissyt kaapissa ja odottanut raakakakkuresepteihin tarttumista. Ylipäätään ole ollut erityisen innostunut raakakakuista. Tämä johtuu osittain pähkinäallergiastani, koska ainakin yleensä kahviloissa myytävissä raakakakuissa pääraaka-aine on cashew-pähkinä. Toisaalta siitepölyallergioiden ristiallergioihin liittyy usein se, että ylipäätään kaikenlaisten kypsentämättömien hedelmien syöminen aiheuttaa reaktioita. Siksi on oikein luontevaa aina kypsentää kaikki. Siten tilaisuuksia päästä maistamaan raakaleivonnaisia ei juuri ole tullut kenenkään luona kyläillessä tai kahviloissa käydessä. Toisaalta en erityisesti innostu yleisistä ruokatrendeistä. Viime vuoden avocadopastahittikin on vielä kokeilematta. Olen myös huomannut raakakakkureseptejä lukiessani, että meiltä ei löydy useitakaan niissä käytössä olevia raaka-aineita kaapista valmiina. En ole halunnut ostaa aineksia, joita sitten en käyttäisi kuin kerran. Tämä resepti oli nyt kuitenkin niin yksinkertainen, että sen toteuttamiseen ei tarvinnut uusia koko kaapin sisältöä ja kaakaovoikin oli jo valmiina odottelemassa innokasta leipuria.

Vihdoin eilen oli sekä inspiraatiota että aikaa ryhtyä raakakakkupuuhiin. Etsin ohjeita netistä ja erityisesti ohjeita ilman pähkinää, ja löytyihän niitä, mutta enemmän oli pähkinällisiä reseptejä. Tämä on yhdistelmä eri resepteistä. Banaanin voi varmasti jättää reseptistä poiskin ja raaka-aineet tuplata, jos haluaa korkeamman kakun. Kakku maistui meillä kaikille. Kakkua luonnehdittiin mutaiseksi vadelma-suklaakakuksi. Jotenkin tuntui, että kakkua piti syödä aina kunnon lusikallinen, muuten maku ei ollut "kokonainen" eikä niin miellyttävä. Tämän huomasi myös tyttäreni, joka pienen maistiaisen maistettuaan tänä aamuna totesi, ettei kakku ole enää hyvää. Sitten kuitenkin isommat lusikalliset maistuivat ja tätä kakkua olisi saatava myös kevään 5-vuotissynttäreille. Mietitään sitä kuitenkin vielä, vaikkei se välttämättä mikään huono ajatus olekaan. Pohdin myös, että saatan kokeilla seuraavaksi lopusta kaakaovoista raakamoussemaljoja kakun sijaan. 

Suklaa-vadelmaraakakakku

Pohja:

10 taatelia
3 dl manteleita
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl sulatettua kaakaovoita
ripaus suolaa
1 rkl hunajaa

Täyte:

200 g kookoskermaa tai 400 g kookosmaidon kermaosa (ota ylimääräinen vesi talteen ja käytä esim. pannari- tai lettutaikinassa)
1,5 dl sulatettua kaakakovoita
1-1,5 dl kaakaojauhetta
1/2-1 banaania
1 tl vaniljasokeria tai puolikas vaniljatanko
1 dl hunajaa
1-2 dl pakastevadelmia jäisinä

Hienonna monitoimikoneessa taatelit ja mantelit mahdollisimman hienoksi massaksi. Sulata samaan aikaan kaakaovoi vesihauteessa. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Painele pohjataikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija 20-22 cm) pohjalle.

Valmista täyte. Sekoita kaikki täytteen aineet blenderissä tai sauvasekoittimella yhtenäiseksi seokseksi. Ripottele pohjan päälle hieman vadelmia. Kaada täyte pohjan ja vadelmien päälle ja lisää loput vadelmat. Anna jähmettyä jääkaapissa 1-2 tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti