tiistai 6. tammikuuta 2015

Sloppiaisen Sloppy Joet eli Sotku-Joosepit


Sloppy Joe-leipä

Amerikan keittiön ekskursioni jatkuu. Tämä ruokalaji ei ehtinyt pitkään to do-listalla odotella, vaan tein tätä ihan hetken mielijohteesta selailtuani keittokirjoja ja nettiä. Sloppy Joe tarkoittaa amerikkalaista täytettyä leipää, jossa yleensä hampurilaissämpylän välissä on tomaatilla, Worcesterkastikkeella, paprikalla, ketsupilla ja muilla mausteilla höystettyä jauhelihakastiketta. Lihana käytetään yleensä nautaa mutta myös broilerista, kalkkunasta, possusta tai karitsasta tehdyille kastikkeille löytyi reseptejä. Jossain reseptissä ehdotettiin papujen lisäämistä kastikkeeseen. Ei mielestäni hullumpi ajatus.

Netistä löytyikin kasapäin erilaisia Sloppy Joe-variaatioita. Yhteisiä aineksia niissä olivat jauheliha, Worcesterkastikkeella, sinappi, ketsuppi, tumma sokeri, sipuli, valkosipuli, chili, omenasiiderietikka ja paprika. Omassa versiossani etsin näiden välille tasapainoa ja lopputulos oli mielenkiintoinen yhdistelmä hapanta, makeaa, suolaista ja chiliä. Sämpylät tein aamulla ennen uintireissua ja niihin laitettiin jauhelihakastikkeen lisäksi täytteeksi hieman emmentalia (jossain mainittiin cheddar), sinappia ja ketsuppia. Pelkkä kastike sämpylän välissä maistui myös, mutta silloin mausteita kannattaa laittaa riittävästi, jotta sämpylä ei turhaan laimenna makua. Lisäkkeenä tarjolla oli coleslaw-saalaattia, suolakurkkuja ja vihreää salaattia.

Sotku-Joosepit olivat kyllä hauskaa vaihtelua hampurilaisille ja hot dogeille. Kastikekin pysyi yllättävän hyvin sämpylän sisällä eli ei ollut lopulta erityisen sotkuista syötävää. Hampurilaisiin verrattuna keittiössä pääsi hieman helpommalla, kun ei tarvinnut käsin askarrella pihvejä eikä muita täyteaineksia.

Sloppy Joe eli Sotku-Jooseppi-leivät

500 g luomunaudanjauhelihaa
rypsiöljyä
1-2 isoa valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
1,5 dl tomaattimurskaa
1 varsi selleriä
(1/2 porkkana)
(kidneypapuja)
vihreä paprika
1 rkl Worcesterkastiketta
1 tl Dijon-sinappia
2 tl muscovadosokeria
1 rkl omenasiiderietikkaa
1 rkl ketsuppia
oman maun mukaan chiliä
mustapippuria
suolaa

Tarjoiluun:

hampurilaissämpylöitä
juustoa esim. cheddar tai emmental
ketsuppia ja sinappia

Paista jauheliha kypsäksi pienissä erissä. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää kasvikset sekä tomaattipyre. Kuullota seosta hetki. Lisää liha, tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Tarkista maku ja mausta vielä mustapippurilla sekä suolalla. Tarjoile hampurilaissämpylän välissä halutessasi juustolla, ketsupilla ja sinapilla maustettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti