lauantai 4. lokakuuta 2014

Hirvimoussakaa

Hirvimoussaka

No niin, tässä tulee vuoden tauon jälkeen ensimmäinen blogikirjotus. Äkkiä on aika vierähtänyt. Muutaman kerran on kirjoittaminen ollut mielessä, mutta nyt syksyä kohti useammin. Pari viikkoa oon myös miettinyt, että olisi kiva käyttää hirvenlihaa taas pitkästä aikaa. Yleensä oon tehnyt syksyisin hirvenlihapyöryköitä, joita nyt tehtiin tämän ruuan sivussa. Sain sitten idean, että voisinkin tällä kertaa tehdä moussakaa hirvenjauhelihasta lampaan sijaan. Tuntui, että hirvimoussaka sopisi myös tänne blogiin, jos vaikka aloittaisin tästä uuden bloginkirjoitusputken. Saa nähdä kuinka käy opiskelujen, töiden ja kotiarjen lomassa. Aloitin syksyllä opiskelemaan ravitsemustiedettä Itä-Suomen yliopistossa. Itseäkin ihan kiinnostaa, kuinka uudet opit tulevat näkymään omassa keittiössä ja lautasella - sekä täällä blogissa.

Moussakan perusresepti on Hallenbergin ja Perhon kirjasta Ruokakulttuuri islamin maissa. Tämä on kyllä paras moussakaresepti, jonka olen löytänyt. Muutenkin olen kyllä ihastunut tähän kirjaan ja oon tainnut sitä täällä aiemminkin hehkuttaa. Kannattaa tutustua, jos on vailla sekä tietoa että reseptejä islamin maista. Hallenbergin ja Perhon reseptillä moussakasta ei tule liian löysää, reseptissä ei ole ollenkaan perunaa ja hauskana lisänä tässä on mausteena kanelia. Kokeilemisen arvoista ehdottomasti. Moussaka on erinomaista lampaanjauhelihasta, mutta maistui tosi hyvältä myös sesonkilihasta eli hirvestä. Hirveä laitoin noin 2/3 osaa ja loput naudanjauhelihaa. Ruuan voi tehdä yhtä hyvin myös kokonaan hirvenlihasta. Mainiota pimenevien syysiltojen ruokaa. 

Hirvimoussaka, n. 6 annosta

2 isoa munakoisoa
suolaa
öljyä
1-2 sipulia
1/2 valkosipulinkynsi
600 g jauhettua hirveä
mustapippuria
1 tl kanelia
1 tomaatti
2-3 rkl tomaattipyreetä
2-3 rkl silputtua lehtipersiljaa
1/2 dl vettä

Valkokastike

3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
1-2 munaa

Viipaloi munakoisot ja sirottele niille suolaa. Anna itkettyä noin puolituntia ja taputtele liinalla. Paista munakoisoviipaleet öljyssä keskilämmöllä kauniin ruskeiksi. 

Valmista jauhelihatäyte. Silppua sipulit, kuutioi tomaatti, hienonna persilja. Ruskista jauheliha ja sipulit pannulla. Lisää tomaattipyree, tomaatti, mausteet ja persilja. Lisää myös vesi ja anna hautua, kunnes vesi on haihtunut.

Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Anna jauhojen paistua hetki. Lisää maitoa vähitelle, koko ajan kastiketta huolellisesti sekoittaen, jottei synny möykkyjä. Lisää muskottipähkinä ja hauduta, kunnes kastike sakenee. Ota kattila pois liedeltä. Riko munat astiaan ja sekoita niiden koostumus rikki. Sekoita munat kastikkeeseen.

Asettele uunivuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauhelihatäytettä siten, että alimmaksi ja päällimmäiseksi tulevat munakoisoviipaleet. Kaada valkokastike päällimmäiseksi. Paista 180 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia eli kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoa kuumana raikkaan salaatin, maustamattoman jogurtin ja leivän kanssa.


Täyte pannulla

Munakoisot ja täyte ilman valkokastiketta

Moussaka valmiina uuniin

Päällä täyteläinen valkokastike ja sisältä ihanan mehukasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti